Tradiční kuchyně Pusteven a okolí | Pustevny

Pustevny

Tradiční kuchyně Pusteven a okolí

600-Pustevny-jidla-Frgal
O tradičních valašských jídlech není zrovna velká zásoba informací. Nicméně stať od Daniela Slobody z poloviny 19. století vystihuje mnohé:

„Valaši zelím a zemčaty po celý rok živi jsú, milovníci jsú kaše s mlékem či pohančené či prosné, lámanka, krůpy a strava (luštěniny) dovršuje jejich zásoby. Chléb jen u sedláků viděti… Pro vzácnější hostě načínají celý chléb a skrojek však na stůl nedávají a ponůkají pak, aby hodný a dokola sobě ukrojil, aby se jim prý kolem obrodilo – mají-li k tomu čerstvé máslo, sýr nebo brynzu, vaječinu a mléko, je to celá hostina. Vdolky bývají ke slavnostěm, hodům, končinám, svatbám a těm podobným příležitostem, u majetnějších ku každé neděli. V létě sbírají jahody a maliny, obyčejně však jen ku prodeji do měst – od jahod prý člověk vyhladní. Sbírají také húby, které sušíce na zimu také ukládají.“

Dodnes se v tradiční valašské kuchyni uplatňuje zelí, pohanka a brambory.

  

Tradiční polévka

Tradiční polévkou je zelňačka, které se také mnohdy říká kyselica. Hlavními ingrediencemi jsou, kromě kvašeného zelí, brambory, slanina nebo klobása a pro zahuštění mouka, mléko, smetana anebo kyška.

Hlavní jídlo

Pohanková kaše se v minulosti jedla pouze uvařená v osolené vodě. Velmi často se míchala s domácím mlékem. Dnes se podává pohanková kaše vařená nebo osmahnutá se zeleninou, slaninou, klobásou nebo uzeným masem. Dalším tradičním jídlem je bramborák, někdy také zvaný pampuch. Jsou to nastrouhané brambory s moukou, strouhankou, vajíčkem a kořením. Těsto z brambor se ve tvaru placky smaží na pánvi, na rozpáleném tuku. Oblíbená je kombinace se škračkami, což jsou přírodní smažená játra na cibulce s vajíčkem.

Moučník

Pro slavnostní chvíle se pekly koláče. Dodnes jsou velmi oblíbeným moučníkem ve valašských chalupách. Koláče jsou dvojího druhu. Malé, kulaté, cca 10 – 12 cm v průměru, mají náplň uvnitř. Dalším druhem jsou koláče zvané lopaťáky nebo také frgály. Ty jsou větší, cca 30 cm, kulaté a tenké. Náplň je rozprostřena po téměř celém povrchu, na ní je posyp sypankou. Jako náplň se do obou druhů koláčů používá tvaroh, hrušková povidla, mák, borůvky, maliny nebo ostružiny.